Meteen naar de inhoud

Voedselbos

Wat is het?

Een voedselbos is een bos met als doel om voedsel te produceren. Het kenmerkt zich door een hoge diversiteit aan meerjarige en/of houtige soorten, waarvan de vruchten, noten, zaden, bladeren, stengels voor ons mensen als voedsel kunnen dienen.

In de animatie van Stichting Voedselbosbouw Nederland wordt uitgebreid verteld over de oorsprong van voedselbosbouw en wat een voedselbos inhoudt.

Waarom?

Voedselbossen zijn een manier om heel gevarieerd en gezond voedsel, gespreid over de seizoenen te produceren en tegelijkertijd de biodiversiteit te verbeteren.

Hoe zit het in elkaar?

Het bestaat uit een kruin laag van hogere bomen met minimaal drie andere vegetatielagen van lagere bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers, ondergrondse gewassen en klimplanten. In combinatie met een rijk bodemleven. Anders dan bij conventionele landbouw wordt er bij een voedselbos gewerkt met de kracht van de natuur. De bijzondere combinatie van planten zorgt ervoor dat het bos zichzelf kan beschermen tegen allerlei uitdagingen.

Hoe lang gaat het duren?

In het najaar van 2021 zijn we begonnen met het planten van de eerste bomen van het voedselbos. We beginnen met het aanplanten van windsingels aan de randen om de gure wind tegen te houden zodat het gemengde bos goed kan groeien. Na ongeveer 5 jaar komen de eerste oogsten beschikbaar. Het zal nog vele jaren duren voordat het bos echt volwassen is.

Partners voedselbos

Voor ons voedselbos werken wij met enkele partners samen. Zo ondersteunt de Stichting Voedselbosbouw Nederland ons met het ontwerp, de plant selectie, en kennis over het runnen van een voedselbos. Trees for All helpt ons met het planten van diverse bomen, zowel door een actieve als financiƫle bijdrage.

We werken graag samen met anderen. Wil je ook een partner worden in de ontwikkeling van ons voedselbos? Neem dan vooral contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Contact

Neem gerust contact met ons op. Wij zijn het best bereikbaar van woensdag t/m zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur.

06 – 18193688

Ransdalerstraat 28
6312 AH Ransdaal