Meteen naar de inhoud

Ondertussen op de tuinderij

In korte tijd is er veel gebeurd op de tuin. In 2021 zie je in het weiland vooral gras en veel distels, maar nadat de varkens flink hebben huisgehouden, is het overgrote deel van de begroeiing verdwenen. In de daaropvolgende winter kon het veld tot rust komen. In februari 2022 was het eindelijk droog genoeg om te ploegen en kon de bodem ‘vergeten’ dat het weiland was. Een nieuwe toekomst met vollegrondsgroenten, fruit, bloemen en kruiden, staat voor de deur. En wat gaat er de komende tijd allemaal groeien op de tuin?

Vrolijke zonnebloemen
Aan de straatzijde van het veld komen dit jaar zonnebloemen. De trekker heeft hier vastgezeten en de bodemstructuur is er te vast om de oorspronkelijk geplande aardbeien te planten. Volgend jaar planten we aardbeien, groene asperges, artisjokken en rabarber in deze vakken, maar nu nog even niet. In augustus hebben we wel vrolijke bossen zonnebloemen te koop in de boerderijwinkel.

Compost bedden
In maart hebben we hoog opgewerkte bedden gemaakt met vruchtbare compost. De bedden liggen dwars op de helling om te voorkomen dat er bij een harde regenbui alles wegspoelt. Op deze manier heeft het water als het regent juist meer tijd om in de bodem te trekken. Gelukkig kruipen er heel veel regenwormen rond in de bodem. Wormen zijn onze belangrijkste medewerkers en samen met het andere bodemleven zorgen zij voor een goede bodemvruchtbaarheid.

Sappige bessen
Het klein fruit is aangeplant in maart en vanaf juni verwachten we dit eerste jaar een bescheiden opbrengst van jostabes, zwartebes, honingbes, rode, witte en roze aalbes, kruisbes, framboos, boysenbes, taybes, japanse wijnbes, kiwibes en druif. Dat wordt smullen.

Smakelijke groenten
Het grootste deel van het veld wordt in beslag genomen door de eenjarige groenten. We werken met wisselteelt en er zijn zes vakken van elk zes bedden, dus 36 bedden in totaal. We telen diverse soorten aardappels, tuinbonen, peultjes, erwten kapucijners, sperziebonen, rode kool, witte kool, broccoli, boerenkool, koolrabi, raapsteel, radijs, rucola, sla, nieuw-zeelandse spinazie, knolvenkel, andijvie, radicchio, spinazie, snijbiet, rode biet Chioggia, maïs, diverse soorten pompoen, courgette, wortel, ui, pastinaak, schorseneer, lente-ui, knolselderij en prei

Krachtige kruiden
Bovenaan het veld, aan de kant van de boerderijwinkel komt een heel scala aan tuinkruiden. Zowel de oude vertrouwde kruiden als peterselie, bieslook, basilicum en munt als minder bekende. Rode shiso en olijfkruid, bijvoorbeeld, krijgen ook een plekje in de kruidenbedden.

Fleurige bloemen
Vlak bij de ingang van de tuin komen kleurrijke bloemen om te plukken. Speciaal voor onze gevleugelde medewerkers, de bijen, vlinders en andere bestuivers komt er een bloemenrand langs de afrastering over de hele lengte van de tuin.

Gezonde biodiversiteit
De afgelopen eeuw heeft kleinschalig, afwisselend grondgebruik steeds meer plaatsgemaakt voor eentonige akkers met monocultuur. Door veel gewassen op een kleine oppervlakte te telen op biologische wijze willen we bijdragen aan een toename van de biodiversiteit. Bestuivers zijn essentieel voor de voortplanting van de planten die voor onze voedselvoorziening zorgen. Meer biodiversiteit en een gezond ecosysteem met natuurlijke processen en structuren dragen bij aan een grotere veerkracht van al dat leeft.

We nodigen je uit om onze tuinderij met eigen ogen te komen bekijken!

Geschreven door Anouk voor Lubosch Land.