Meteen naar de inhoud

Wildplukken in de Lente

Nu de lente is begonnen, zien we overal nieuwe plantjes ontspruiten en binnenkort wemelt het
weer van de insecten. De natuur is druk bezig met groeien en bloeien, wat ook te zien is aan de
wilde kruiden in het voedselbos van Lubosch Land.

Het speenkruid, dat we tijdens de wildpluk wandeling in februari 2023 proefden, staat nu in bloei (en moet dus niet meer gegeten worden). Daarentegen vonden we eind maart tijdens de wildpluk wandeling voor het eerst weer herderstasje, en ook de berenklauw is weer opgedoken.

De meeste wilde kruiden zijn het lekkerst in de lente, omdat ze dan milder zijn. Dus als je sowieso
al wilde beginnen, is dit de beste tijd!

En met de lente komt ook Pasen weer. Wist je dat de datum voor Pasen nog steeds gebaseerd op de eerste volle maan in de lente, alhoewel in onze moderne kalender de maanden niets meer met de maan te maken hebben?

(Meer weten over Pasen? https://nl.wikipedia.org/wiki/Paas-_en_pinksterdatum)

Wildpluk Ideeën voor Pasen

Ben je op zoek naar iets speciaals (maar goedkoop) voor het paasontbijt? Versieren met wilde
kruiden is eenvoudig, maar ziet er geweldig uit. Voor een kleurrijke tafel hoef je geen paaseieren
uit de supermarkt te kopen, je kan er ook bloemetjes voor gebruiken!
En wilde kruiden zijn helemaal gratis.

Hier zijn een paar ideeën:

Ei-broodje met veldkers en gemarineerde wortellinten (‘carrot lox’)

Ei broodje met veldkers en carrot lax

Fruitsalade met viooltjes

Fruitsalade met bloemen

Pancakes met bloemetjesyoghurt (kwark of slagroom kan natuurlijk ook)

Pancakes met bloemen yoghurt

Recept voor Pancakes (pannenkoeken) van Boekweitmeel

Ingrediënten voor ca. 18 stuks:
200 ml (plantaardige) room
60 gr suiker
3 eieren
180 gr boekweitmeel
1 theelepel bakpoeder
naar wens een snufje vanille, kaneel of citroenrasp

Aan de slag:

  1. Klop eerst de room met de suiker een beetje luchtig met en mixer of garde
  2. Voeg er dan een voor een de eieren aan toe
  3. Spatel er nu het meel, bakpoeder en eventuele smaakmakers doorheen
  4. Laat het beslag even rusten
  5. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en schep drie hoopjes van het beslag in de
    pan
  6. Als de onderzijde bruin is draai je ze om en bak je de andere kant bruin
  7. Herhaal tot het beslag op is
  8. Voor de bloemetjesyoghurt meng je gewassen bloemen of bloemblaadjes naar keuze door de
    yoghurt. Naar wens kan je ook nog wat poedersuiker toevoegen.
    De bloemen van de volgende lentebloeiers zijn geschikt voor zoete gerechten:
    paardenbloemen (gebruik alleen de gele bloemblaadjes), witte, gele en paarse dovenetels,
    madeliefjes, hondsdraf, ereprijs, viooltjes.

Deze blog is geschreven door Anja Grabenhorst voor Lubosch Land.